Cisco meets Redhat


Op donderdag 3 april heeft onze collega Stefan Geutjes deelgenomen aan de Cisco Technology summit 2014 in Amerongen. Tijdens deze dag werder er een reeks technologyupdatesessies gegeven met als hoofdonderwerpen: Borderless networks, Collaboration, DC/V fabric en DC/V Compute & Solutions.

Stefan heeft deelgenomen aan de sessies m.b.t. DC/V Fabric.  In de ochtendsessies kwam het hele productportfolio m.b.t. de Nexus datacenterswitches aan bod. Nadruk werd gelegd op de nieuwe top-of-rack switch Nexus5600 en de Nexus9000 serie. De Nexus5600 is de opvolger van de Nexus5500 serie. Het grootste verschil is dat deze out-of-the box naast l2 ook l3 aan kan. Ook ondersteunt deze switch “echte” 40Gb verbindingen i.p.v. “4x10Gb” verbindingen.  Uiteraard is de snelheid hoger en latency weer lager.

Iedereen kent waarschijnlijk de termen SDN (Software Developed Networking) en ACI (Application Centric Infrastructure) wel. Het lijkt erop dat Cisco dit als een pilaar voor de toekomst begint te zien. De ACI is eigenlijk een logisch volgende stap na Cisco UCS (Unified Computing System). Via de Cisco UCS manager (Waarvan de software op de “fabric interconnect” draait) kan je zogenaamde “service profiles” definiëren. In deze service profiles definieer je o.a. serverhardware (configuratie, identificatie, bootorder) , Fabric (connecties en policies) en Operational (Managementtoegang, firmwarepolicies en healthpolicies). Deze serviceprofiles worden via de UCS-manager vervolgens gepusht naar de hardware (o.a. UCS5108 blade chassis en UCS C-serie rackmounted servers).
Als er in een enterprise een nieuwe applicatie uitgerold dient te worden zijn hier veel afzonderlijke partijen bij betrokken die niet altijd even goed met elkaar communiceren en ieder gebruikt hierbij zijn eigen tooling. De doorlooptijd voor de uitrol van zo’n applicatie kan meerdere weken/maanden kosten.  Denk o.a. aan de volgende zaken :

 • Regelen ruimte in een datacenter (Datacenterbeheerder)
 • Installeren fysieke server in het rack. (Fieldengineer)
 • Inrichting server (Server beheerder)
 • Storageverbinding (San beheerder)
 • Netwerkverbinding (Netwerkbeheerder)
 • Installeren applicatie (Applicatiebeheerder)
 • Toegang (Firewallbeheerder)
 • etc…..

Het idee achter ACI is om de hardware als bare-metal te zien en deze niet te configureren maar te programmeren. Als er in een Enterprise een nieuwe applicatie vervolgens uitgerold dient te worden dan wordt er een zogenaamde “application network profile” gemaakt.
In deze application profile worden de zogenaamde endpoint groups(b.v. application tier, ipsubnet , group of services), de onderlinge connecties en de policies hiervan gedefinieerd.
Deze application network profile wordt dan via de APIC (Application Programmable Infrastructure Controller) over de APIC ready infrastructure (Nexus9000 serie) gepusht.

Hieronder een korte samenvatting hoe Cisco de term ACI beschrijft:

Niet de hardware, niet de virtuele machines, maar de applicaties gaan de datacenter-infrastructuur van de toekomst vorm geven. Van de onderliggende infrastructuren worden verwacht dat deze dynamisch aan te passen zijn aan de eisen die applicaties stellen. Dat betekent dat applicaties de bepalende factor worden in het datacenter.

In een notendop:

 • Application Velocity: elke applicatie is overal inzetbaar binnen het datacenter: de tijd om Applicaties uit te rollen zal drastisch afnemen door een volledig geautomatiseerde en programmeerbare infrastructuur.
 • Gestandaardiseerd platform voor fysieke, virtuele en cloud-infrastructuren: de architectuur zorgt voor een volledige integratie van zowel fysiek als virtueel door het normaliseren van de access-laag.
 • Common Policy, Management & Operations: een standaard operationeel model voor applicaties, met real-time inzicht in alle IT-gerelateerde zaken.
 • Systeemarchitectuur: een holistische benadering van de onderliggende infrastructuur waarin applicaties, security, netwerk, computing, storage en services bij elkaar komen
 • Open APIs, Open Source en Multivendor: ondersteuning van een breed partner-ecosysteem, op basis van een gepubliceerde API.
 • Maakt gebruik van het beste van chips van de plank en door Cisco zelfgemaakte chipset (ASICs): innovatie waarbij de kracht van hardware, software en maatwerkchips zorgt voor de laagste kosten en geoptimaliseerde operationele kosten (OpEx).

Hoe voorheen Cisco altijd gesloten was met samenwerking met andere partijen gooien ze het nu voor Cisco ACI compleet over een andere boeg. De “open API” zien ze nu als een key to success. Cisco is reeds hiervoor een samenwerking gestart met een aantal grote partijen waaronder IBM, Red Hat, F5, Microsoft, NetApp, Citrix en EMC. Deze API is voornamelijk voor het gebruik in grote datacenters. Echter Cisco heeft al aangekondigd dat deze dadelijk ook voor de enterprises gebruikt moet kunnen worden.

De ACI Fabric is momenteel al beschikbaar op de Nexus9000 platform. De APIC controller wordt na verwachting in juni 2014 opgeleverd. Deze nieuwe trend heeft zeker mijn interesse gewekt en ik zal met de keuze voor vervolgstudies hier zeker rekening mee houden.

Meer informatie over dit onderwerp is te vinden op:

http://www.cisco.com/go/aci

https://developer.cisco.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *